POSEREN

Lijkt het je leuk om voor me te poseren? Heb je de foto's op mijn site gezien en wil je graag ook zelf een keer soortgelijke foto's van jezelf laten maken? Neem dan eens contact met me op.
Ik kan me voorstellen dat je veel vragen hebt en hieronder probeer ik er al een aantal te beantwoorden. Wil je meer weten of wil je je aanmelden, laat het me dan weten. Je vindt mijn contactgegevens hier.

VOOR DE SHOOT

Voorafgaand aan iedere shoot maken we een aantal duidelijke afspraken. Als je daar prijs op stelt kunnen we die afspraken schriftelijk vastleggen.

Ik fotografeer uitsluitend personen die 18 jaar of ouder zijn. In geval van twijfel vraag ik een geldig legitimatiebewijs.

categorieën

We maken afspraken over hoe je gaat poseren, zodat daar tijdens de shoot geen onduidelijkheid over kan ontstaan.

Binnen mijn werk onderscheid ik vier categorieën:

1. Portret.
Je bent geheel gekleed.

2. Shirtloos.
Je draagt geen bovenkleding.

3. Ondergoed.
Je draagt ondergoed (b.v. een boxershort, slip, string of jockstrap), al dan niet in combinatie met bovenkleding (een onderhemd, singlet of tanktop).

4. Naakt.
Je geslachtsdelen en/of billen zijn ontbloot, al dan niet in combinatie met bovenkleding. Deze foto's hebben geen pornografisch oogmerk.

Voor de shoot bespreken we de verschillende categorieën zodat voor jou helemaal duidelijk is wat de mogelijkheden zijn. Jij geeft vervolgens aan wat je wel én niet wilt. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat veel kan en mag, maar dat helemaal niets moet. Het is voor mij belangrijk dat jij je tijdens de fotoshoot comfortabel voelt met wat je doet en laat zien, maar daar ook na de shoot nog met plezier op terugkijkt.

time for picture

In principe werk ik op basis van Time For Picture (TFP). Dat wil zeggen dat jij als model niet betaalt voor de foto's en dat ik jou als fotograaf niet betaal voor het poseren. Op die manier kunnen wij beiden ons portfolio uitbreiden zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat.

Voor de categorieën 12 en 3 (hierboven genoemd) geldt dat de foto's altijd in mijn portfolio opgenomen kunnen worden. De foto's in categorie 4 blijven buiten het portfolio tenzij we daar nadrukkelijk afspraken over gemaakt hebben. Die afspraken worden altijd schriftelijk vastgelegd. Uiteraard zijn die foto's wel beschikbaar voor jou als model.

shoot tegen betaling

Als je niet wilt dat de foto's die ik van je maak in mijn portfolio worden opgenomen, dan is het natuurlijk gewoon mogelijk om voor me te poseren. Ik vraag dan wel een vergoeding.
Alle foto's blijven dan buiten mijn portfolio.

kleding

Neem voor de shoot in ieder geval een aantal verschillende setjes mee. Je hoeft echt niet je hele klerenkast mee te nemen, maar zeker als ik meerdere foto's ga maken, is het fijn dat je kunt afwisselen. Een spijkerbroek en wat effen t-shirts doen het in ieder geval altijd goed. Heb je heel specifieke kleding of accessoires die je graag wilt meenemen? Ik zeg: doen!

TIJDENS DE SHOOT

Vooraf bespreken we hoe lang de shoot ongeveer gaat duren. Zeker bij wat langere shoots bouw ik een aantal pauzes in. Tijdens de shoot is er regelmatig gelegenheid om de gemaakte foto's op een groot scherm terug te zien, zodat je een indruk krijgt van het resultaat.

NA DE SHOOT

selectie en nabewerking

Als de shoot voorbij is maak ik een eerste selectie uit het ruwe materiaal. Ik verwijder de foto's die technisch niet goed zijn (bewogen, niet scherp, ogen dicht, verkeerd belicht, etc.). Uit het materiaal dat dan overblijft maak ik een selectie die ik je in lage resolutie en met een watermerk toestuur via WeTransfer. Deze foto's zijn nog niet nabewerkt en dus ook niet geschikt voor gebruik (vandaar het watermerk).

Daarna hoor ik graag van jou welke foto's jij mooi en geslaagd vindt. Met die foto's ga ik vervolgens aan de slag. Je ontvangt de foto's uiteindelijk wederom via WeTransfer in hoge resolutie en zonder watermerk, zodat je ze eventueel zelf kunt laten afdrukken. Als je foto's online wilt delen, dan kan ik je op verzoek ook lagere resoluties (eventueel met mijn watermerk) leveren.

Nabewerking zal in de meeste gevallen bestaan uit een verbeterde uitsnede, correctie van kleuren en het verwijderen van kleine zaken die hinderlijk kunnen zijn in de foto (een pluisje op kleding, een klein snijwondje van het scheren, etc.) De nabewerkte foto's blijven altijd nauw bij het origineel; dat wil zeggen dat ik geen enorme plastische operaties op jou als model ga uitvoeren. Mijn uitgangspunt is dat iedereen mooi is zoals hij is.

Ik stel er prijs op dat je de door mij nabewerkte foto's niet zelf nog gaat aanpassen. Als je speciale wensen hebt met betrekking tot de nabewerking dan hoor ik dat graag. We kunnen dan in goed overleg kijken wat er mogelijk is. Heb je b.v. foto's die in portret-verhouding zijn en wil je ze graag vierkant hebben om ze goed op je Instagram te kunnen zetten, dan kan ik zo'n uitsnede maken, zonder dat er grote stukken van de compositie verloren gaan.

portfolio

De selectie komt in mijn (openbare) portfolio terecht. Dat wil zeggen dat foto's te zien zullen zijn op mijn website en op mijn socialemediakanalen. Daarnaast kan ik de foto's ook op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld voor een tentoonselling.

Het staat je vrij de foto's die ik gemaakt heb te gebruiken. Als je de foto's beschikbaar wilt stellen aan derden, dan hoor ik dat graag. Ik kan er dan zelf voor zorgen dat die partij de foto's in de juiste kwaliteit krijgt en dat ik rechtstreeks afspraken kan maken over naamsvermelding etc.

archief

Alle foto's die ik maak tijdens een shoot bewaar ik in mijn archief.

WAAR?

De foto's worden gemaakt in een eenvoudige studio bij mij thuis. Ik beschik over een aantal verschillende achtergronden, lampen en andere studiovoorzieningen.

In de omgeving van mijn huis is voldoende parkeergelegenheid. Als je met het openbaar vervoer komt is treinstation Apeldoorn De Maten op loopafstand (1,5 km). Verschillende stadsbussen die vanaf treinstation Apeldoorn vertrekken stoppen bij bushalte De Eglantier (350 meter).